airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Sukkerintolerance – et særligt arktisk gen

Intolerance overfor sukrose (almindelig sukker) er generelt sjældent, men er et almindeligt i Grønland og andre Inuit befolkninger. Her skyldes det en genvariant, der resulterer i at man ikke kan fordøje sukrose samt stivelse, som ikke er en del af den traditionelle kost. Man har set, at grønlændere, som bærer denne genvariant, er slankere og har lavere lipidniveauer. Det tyder desuden på at varianten beskytter mod hjertekarsygdom. Vi tror det skyldes, at personer som bærer varianten, omsætter kulhydrat anderledes har en anden sammensætning af tarmbakterier, der fermenterer de kulhydrater kroppen ikke kan optage. Et musestudie viste også at genvarianten måske ændrer på fødevarepræferencer. 

Vi er derfor ved at undersøge om ændringer i kulhydratomsætning og i tarmbakterier kan forklare hvorfor personer med denne genvariant er sundere. Derudover ønsker vi at undersøge om deres fødevare- og smagspræferencer er anderledes.