airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Hjertesvigt

Hjertesvigt er en tilstand hvor hjertet ikke pumper blodet godt nok rundt i kroppen. Det kan medføre symptomer som; åndenød, træthed, hævet ankler og hjertebanken. Det vurderes at 1-2% af alle personer rammes af hjertesvigt i løbet af deres liv. Der findes ingen kur mod hjertesvigt, men medicinsk behandling kan stabilisere og forbedre tilstanden samt forlænge levetiden. Enkelte kan have gavn af højt specialiseret behandling, som ballonudvidelse, indsættelse af særlig pacemaker eller hjertetransplanatation.

Der findes forskellige årsager til hjertesvigt, blodprop i hjertet, forhøjet blodtryk, hjerteklap-sygdom og hjerteflimmer kan medføre hjertesvigt. Det er nødvendigt at kende årsagen for at give den rigtige behandling. Personer med diabetes har 2-4 gange højere risiko for at få hjertesvigt.

Pågående forskningsprojekt undersøger forekomsten af hjertesvigt i Grønland, herunder om der findes en genetisk årsag til sygdommen, i den grønlandske befolkning.