airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

KOL

Hvad er KOL? KOL er en kronisk sygdom i lungerne, hvor lungevævet langsomt bliver ødelagt, hvilket medfører tiltagende åndenød.

Hvad skyldes KOL? KOL skyldes oftest rygning men kan også skyldes arvelige og andre miljøfaktorer.

Hvem skal undersøges?

  • Rygere
  • Ved symptomer som åndenød, hoste med slim fra lungerne og hyppige lungeinfektioner

Hvordan stilles diagnosen? Diagnosen stilles ved, at du får målt din lungefunktion. Målingen foregår ved, at du skal puste luften ud så hurtigt og længe som muligt. Resultatet bruges til at finde ud af, om der er tale om KOL og evt. i hvilken grad du har sygdommen.

Hvad er behandlingen? Rygestop er den vigtigste behandling mod KOL. Fysisk aktivitet er en ligeså vigtig del af behandlingen for at bevare lungefunktionen. Har du diagnosen KOL, startes du op i behandling med inhalationsmedicin, der dæmper irritationen og udvider de forsnævrede luftveje. Inhalationsmedicinen forebygger forværring af sygdommen. Nogle kan have gavn af slimløsende medicin.
Ved akut forværring af KOL, kan du have brug for en kortvarig behandling med antibiotika og binyrebarkhormon. 

Hvad kan du selv gøre? 
Undgå tobaksrygning. Vær fysisk aktiv. På hjemmesiden min.medicin.dk er der korte filmklip, der viser hvordan du tager din inhalationsmedicin korrekt. 
Har du diagnosen KOL, er du mere udsat for at få lungebetændelser, som kan forværre din KOL. Derfor anbefales influenzavaccinen hvert år samt vaccine mod lungebetændelse.

KOL status: Hvis du har KOL, er det vigtigt, at du kommer til kontrol 1 gang om året.