airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Hvad er type 2 diabetes?

Diabetes er en kronisk sygdom, som kan ramme både børn og voksne, tykke og tynde. Type 2-diabetes er den mest udbredte diabetestype. Tidligere blev den kaldt gammelmandssukkersyge, da den primært ramte ældre. I dag er betegnelsen misvisende, da type 2-diabetes også rammer yngre personer.

Symptomer på type 2-diabetes

Symptomerne på type 2-diabetes skyldes de ophobede sukkerstoffer i blodet. Symptomerne er svage og udvikler sig gradvist over lang tid. De misforstås ofte som generelle skavanker.

Symptomerne kan være:

  • Tørst
  • Hyppig vandladning
  • Kløe
  • Infektion i hud og slimhinder
  • Kvalme
  • Træthed
  • Føleforstyrrelser
  • Synsforstyrrelser
  • Vanskellig heling af sår
  • Forringelse af den almene helbredstilstand
Arvelighed eller livsstil
Det er ofte en kombination af arv og levevis, der giver type 2-diabetes. Hvis du har udviklet type 2-diabetes, så bed din nærmeste familie om også at blive testet. Arveligheden ved type 2-diabetes er nemlig stor.

Men selvom type 2-diabetes er arveligt, er det ofte en livsstil med rigelig mad og stillesiddende arbejde, som er med til at få sygdommen til at bryde ud. Betegnelsen ”livsstilssygdom” er ikke rettet mod den enkelte, men peger på, at vores levevis er problematisk.

Du kan altså godt være arveligt disponeret for sygdommen, uden den kommer til udtryk. Også en slank person med en sund livsstil kan udvikle type 2-diabetes, hvis den arvelige disposition er meget stærk.

Mange, der får type 2-diabetes, er overvægtige – men ikke alle. Omkring 15% er normalvægtige.
Lidt om type 2-diabetes
Den mad, du spiser, omsættes til energi i kroppen. Det sker, når kroppen nedbryder maden til bl.a. sukkerstoffer, som optages i blodet (sukkerstoffer er nedbrudte kulhydrater og altså ikke det sukker du spiser). Insulin hjælper med at få sukkerstofferne fra blodbanen og ind i cellerne, hvor de fungerer som ”brændstof”.

Hos personer med type 2-diabetes formår kroppen ikke at udnytte insulinet så godt som ellers, og den producerer måske heller ikke nok insulin. Det betyder, at sukkerstofferne forbliver i blodbanen og giver forhøjet blodsukker i stedet for at blive til energi
Kan du helbrede type 2-diabetes?

Der findes endnu ikke en kur mod type 2-diabetes. Har du først udviklet sygdommen, skal du leve med den resten af livet. Det er dog muligt at holde sig symptomfri i en årrække ved at ændre kost- og motionsvaner. Hvis sygdommen opdages tidligt, kan du hurtigere komme i behandling og udskyde eller undgå følgesygdomme.

Følgesygdomme kan være problemer med smerter i ben og fødder og sår, der har svært ved at hele. Med tiden kan du også få hjerte-kar-sygdomme eller problemer med øjne og nyrer.

Du kan til en vis grad forebygge følgesygdomme til type 2-diabetes ved at være fysisk aktiv, spise fornuftigt samt tage den medicin du får tilbudt. Desuden er det vigtigt at undgå rygning og være opmærksom på at undgå vægtstigning.