Mad og drikke er en stor del af hverdagen for de fleste og bliver forbundet med noget positivt.
Når du får konstateret diabetes, kan det give anledning til spørgsmål om, hvorvidt du skal ændre alt i din dagligdag nu. Som udgangspunkt er der ikke noget mad og drikke, du ikke må indtage – det handler om mængder og hvor ofte.
Men der er mange detaljer at holde styr på, og det kræver en indsats at omsætte de gode råd til praksis og gøre dem til en naturlig del af hverdagen. For nogle skal der kun ganske få ændringer til for at skabe en god balance mellem mad, motion og medicin. For andre kræver det en større omlægning af vaner.
Værd at vide om fedt
Fedt findes blandt andet i fedt kød og pålæg, fede mælkeprodukter, ost, smør, margarine, madolie, nødder, chips, chokolade og kager. Vælg madvarer med lavt fedtindhold, som du kan lide.
Det er vigtigt for alle at spare på det dyriske fedtstof (mættet fedt), der øger risikoen for hjerte-kar-sygdom. Hvis du er overvægtig, er det også vigtigt at spare på plantefedt, da alt fedt indeholder mange kalorier.
Værd at vide om kulhydrater
Kulhydrat findes i brød, mel, gryn, ris, pasta, kartofler, mælk, frugt og grøntsager. Det er dog forskelligt, hvordan kulhydraterne påvirker blodsukkeret. Nogen giver en hurtig stigning i blodsukkeret, andre giver en beskeden og langsom stigning.
Spis helst af de kulhydratholdige madvarer, der giver dig en langsom stigning i dit blodsukker.
Spis helst kulhydrater, der giver en beskeden og langsom stigning i blodsukkeret:
• Rugbrød
• Havregryn
• Fuldkornspasta
• Fuldkornsris
• Bælgfrugter (tørrede bønner, linser og ærter)
• Grøntsager
Vær opmærksom på kulhydrater, der giver en kraftig og hurtig stigning i blodsukkeret:
• Franskbrød
• Cornflakes
• Frugtjuice
• Sukker
• Sukkersødede drikke, fx saftevand, sodavand og energidrikke
Mængden af kulhydrat har også betydning for stigning i blodsukkeret. Jo mere kulhydrat du spiser, jo mere stiger dit blodsukker.
Sukker
Et beskedent forbrug af sukker på op til 50 g om dagen påvirker ikke blodsukkeret markant, hvis det fordeles jævnt på dagens måltider.
Små mængder sukker fra eksempelvis et par skiver rødbede eller asie har ingen betydning.
Kostfibre
Mad med mange kostfibre kan forbedre din blodsukkerregulering. De mætter godt og kan være med til at sænke kolesterolindholdet i dit blod. Vælg brød med et højt indhold af kostfibre, såsom rugbrød, der indeholder flere kostfibre end hvedebrød.
Fuldkornsbrød er et bedre valg end hvidt brød, da det har et højere indhold af kostfibre, vitaminer og mineraler og mætter bedre.
Måltider
3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider vil være passende for de fleste. Det er dog individuelt, så tal gerne med din behandler om, hvad der passer dig bedst.
Variation i maden
Det er en god idé at spise varieret, så du blandt andet får vitaminer og mineraler nok. Hvis du spiser ensidigt eller kun spiser lidt mad (eller små portioner), anbefaler vi, at du tager en kombineret vitamin- og mineraltablet dagligt.
Indkøb
Det er en god idé, at du læser varedeklarationen på mad- og drikkevarer. Du kan også med fordel vælge mad og drikke med Nøglehuls- og/eller Fuldkorns- mærket, da disse produkter generelt er sundere.
Mængder og måltider
Det er ikke kun, hvad du spiser, der betyder noget, men i høj grad også, hvor meget du spiser. Tallerkenmodellerne her viser, hvordan du kan fordele maden på tallerkenen afhængig af, om du gerne vil tabe dig, eller om du vil holde vægten.
Tallerkenmodellen
Hvis du skal holde vægten, kan du fordele din mad efter tallerkenmodellen. På den ene halvdel af tallerkenen lægger du kartofler, ris, pasta eller brød. Den anden halvdel er primært til grøntsager, men det er også her, du lægger kød, fjerkræ eller fisk.
Hvis du vil ned i vægt, kan du bruge slanketallerkenmodellen, når du spiser varm mad. På den ene halvdel af tallerkenen lægger du grøntsager – rå eller tilberedte. Den anden halvdel er primært til kød, fjerkræ eller fisk og kartofler, ris, pasta eller brød.
Smørrebrødsmodellen
Smør kun meget lidt fedtstof på brødet eller undlad det helt. Læg kun en tynd skive magert pålæg eller ost på. Pynt gerne med grøntsager, rå, kogte eller syltede.
Diabetes og alkohol – bør kombineres med forsigtighed
Hvis din diabetes er velreguleret, gælder Sundhedsstyrelsens vejledning for indtagelse af alkohol (mænd maks. 14 genstande pr. uge – kvinder maks. 7 genstande pr. uge).
Drikkevarer, der indeholder alkohol, giver sjældent for lavt blodsukker hos mennesker med type 2-diabetes. Men et lavt blodsukker kan være en bivirkning, hvis du samtidig indtager sulfonylurin-stoffer eller er insulinbehandlet. Tal med din behandler, hvis du er i tvivl.
Alkohol – også vin og øl – indeholder dog mange kalorier – næsten lige så mange som fedt. Har du brug for at tabe dig, vil det være en god idé at spare på alkohol.
Sluk tørsten i vand.