airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Behandling og samarbejde

Med diagnosen type 2-diabetes er du langt bedre stillet end de mange, der har type 2-diabetes uden at vide det. Med et godt kendskab til behandlingen har du chancen for at passe godt på dit helbred. Du kan komme i relevant behandling og i samarbejde med dine behandlere gøre en aktiv indsats for et bedre helbred og for at undgå følgesygdomme.
Et godt samarbejde om din diabetes
Den person, der har størst indflydelse på din diabetes, er – dig selv. I jo højere grad du erkender, at du har fået en kronisk sygdom som følgesvend i dit liv, jo lettere vil du have ved at tage ansvaret for din sygdom.

Kort sagt handler det om opbygge en varig fornuftig livstil, og om tage imod tilbud om god medicinsk behandling, og følge regelmæssige kontroller af langtidsblodsukker, blodtryk og ikke mindst årlige undersøgelser for følgesygdomme.

Det er vigtigt, at du er ærlig og åben. Både over for dig selv og dine behandlere. Giv realistiske bud på, hvad du føler, du kan klare af livsstilsændringer og sig til, hvis der er forslag, du ikke kan være med til.

Fysisk aktivitet og fornuftig kost (og eventuelt vægttab, hvis du er overvægtig) er, uanset hvor længe du har haft diabetes, vigtige grundpiller i din behandling. Og det er alene dig, der kan arbejde med dette.

I det arbejde kan behandlere hjælpe og støtte, vejlede og undervise. De kan give dig den viden, du skal bruge – også om medicin og meget andet. Undervejs er det bedst, at du åbent fortæller, hvad du vil, kan og tror.

Det er også fint, hvis du viser, at du har forventninger til dine behandlere. Det er et signal om, at de også kan have større forventninger til, at du selv tager ansvar for din diabetes. Det er et godt fundament for jeres samarbejde.
Kontrol hos dine behandlere

Når du har type 2-diabetes, skal du gå jævnligt til kontrol. Kontrollerne hjælper dine behandlere til at finde frem til den rette behandling af netop din diabetes. Den rette behandling er med til at forhindre din diabetes i at forværres og kan være med til at undgå eller udskyde eventuelle følgesygdomme.

I skemaet kan du se, hvad du som minimum bør få tjekket og hvor ofte.
Oftere ved behov.

 Kontrol af  Frekvens
 Langtidsblodsukker (hba1c)       Flere gange årligt
 Blodtryk  Flere gange årligt
 Vægt   Årligt
 Tænder  Årligt
 Fødder  Årligt
 Nyrer (urinundersøgelse)  Årligt
 Øjne   Hvert 2. år

Forbered dine kontroller
For at få mest muligt ud af konsultationerne hos din behandler er det vigtigt, at du og din behandler forbereder kontrollerne. Skriv for eksempel dine resultater og erfaringer ned i en lommebog eller målebog.

Hvis du er i tvivl om noget, eller hvis du opdager noget usædvanligt, som du ikke kan finde en forklaring på, så spørg din behandler ved næste besøg eller bestil tid til en konsultation med det samme.
Din journal
Din behandler fortæller dig, hvordan dine målinger og blodprøver skal læses og forstås. For eksempel hvad dit blodsukker og blodtryk samt eventuelle andre undersøgelser betyder for dig.

Din behandler vurderer din diabetes ud fra dine helbredsforhold og livssituation. Derfor kan man ikke sige, at der kun er én bestemt måde at undersøge mennesker med type 2-diabetes på.

Det kan være en god idé at tage et familiemedlem eller en bekendt med til konsultationen , da det kan være svært at huske alle informationerne. Det er samtidig en god idé at tage notater.
Langtidsblodsukker HbA1c
Det er vigtigt at holde øje med dit langtidsblodsukker. Langtidsblodsukkeret kaldes også HbA1c og er et udtryk for det gennemsnitlige glukoseniveau i blodet i de seneste ca. tre måneder. Det er en måling, der kun kan foretages med særligt måleudstyr hos din diabetesbehandler eller på et laboratorium.

Dit langtidsblodsukker (HbA1c) bør ikke overstige 48-58 mmol/mol (6,5-7,5 %).

HbA1c mmol/mol måleværdier     Tidligere måleværdier HbA1c % 
31 5,0 
42 6,0
48 6,5
53 7,0
58 7,5
64 8,0
75 9,0

Medicin, du kan støde på i behandlingen
Det er normalt, at type 2-diabetes medfører behandling med flere forskellige typer medicin. Det er derfor ikke usædvanligt at få flere typer piller mod diabetes.

Derfor er det vigtigt, at du følger din behandlers anvisninger og tager alle de præparater, som bliver udskrevet til dig.

En vigtig ting er at vide, at selv om dine blodsukker- og blodtryksværdier er normale, findes diabetessygdommen stadig i kroppen og vil begynde at give symptomer, hvis du slækker på dine gode livsstilsvaner eller lader være med at tage din medicin.

Der kan være bivirkninger til al medicin. Hvis du oplever bivirkninger på grund af din medicin, skal du tale med din behandler om det.