airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Høj forekomst af diabetisk nervebetændelse blandt grønlændere

17. juli 2024

Høj forekomst af diabetisk nervebetændelse blandt grønlændere 

 

 

Forekomsten af diabetes i Grønland er høj, og en alvorlig og hyppig komplikation til diabetes er diabetisk nervebetændelse.

Det er en tilstand, der påvirker de lange nerver, der strækker sig til bl.a. fødder og hænder men også til vitale organer som hjertet.

 

Læge og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet Marie Mathilde Bjerg Christensen forsvarede den 24/4 sit ph.d.-projekt, som har vist, at Inuit ophav er associeret med en højere sandsynlighed for at have diabetisk nervebetændelse, samt at der især er en høj forekomst blandt grønlændere med prædiabetes.

 

Undersøgelsen er lavet på baggrund af data, der er indsamlet under Befolkningsundersøgelsen i Grønland i 2018 og i samarbejde med Steno Diabetes Center Grønland, Aarhus og Copenhagen.
Forekomsten af diabetes i Grønland er høj, og en alvorlig og hyppig komplikation til diabetes er diabetisk nervebetændelse. Det er en tilstand, der påvirker de lange nerver, der strækker sig til bl.a. fødder og hænder men også til vitale organer som hjertet. Tilstanden kan have store konsekvenser for patienternes livskvalitet og helbred, men forekomsten af diabetisk nervebetændelse har ikke været tilstrækkeligt undersøgt i Grønland, selvom tidligere studier har indikeret en relativ høj forekomst.

 

”Det er væsentligt at understrege, at den øgede sandsynlighed for diabetisk nervebetændelse blandt grønlændere kan skyldes genetiske faktorer men også Inuit-specifikke miljømæssige faktorer, som for eksempel livsstilsfaktorer, kostsammensætning og klima” udtaler Marie Mathilde Bjerg Christensen. Et nyt studie, som er et samarbejde med Steno Diabetes Center Grønland, Steno Diabetes Center Aarhus og Steno Diabetes Center Copenhagen vil undersøge nærmere, hvilke faktorer der kan påvirke nervefunktionen hos grønlændere med diabetes, da dette er vigtigt i forhold til forebyggelse af tilstanden.

 

Resultatet henvender sig til den grønlandske befolkning, særligt grønlændere med diabetes og prædiabetes. Resultatet er især også relevant for det grønlandske sundhedsvæsen, da den høje forekomst af diabetisk nervebetændelse blandt grønlændere med prædiabetes indikerer, at det kan være relevant at screene for diabetisk nervebetændelse allerede ved prædiabetes.

 

Titlen på projektet er ”Exploring diabetic neuropathy in Greenland: Normative reference thresholds and prevalence estimation in the context of Inuit genetic ancestry”. Ved spørgsmål, kontakt Marie Mathilde Bjerg Christensen, e-mail: marie.mathilde.bjerg.christensen.01@regionh.dk