airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Lav forekomst af diagnosticeret KOL i Grønland

28. juni 2023

Et nyt studie viser, at forekomsten af personer der har fået stillet diagnosen kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) er lav i Grønland. Læs mere her.

Hvad er KOL?
KOL er en kronisk sygdom i lungerne, hvor luftvejene forsnævres og lungevævet ødelægges. KOL udvikler sig over mange år. Dette vil man kunne mærke som hoste og opspyt, åndenød og hyppige infektioner i lungerne. Behandlingen består af rygestop, medicin og fysisk aktivitet.

Kort om studiet:
I dette studie har vi brugt data fra den elektroniske patientjournal til at finde ud af, hvor mange i Grønland der har fået stillet diagnosen KOL. Derudover har vi undersøgt deres behandlingskvalitet.

Hvad viste studiet?
I 2022 havde 884 personer fået stillet diagnosen KOL i Grønland. Forekomsten af personer med diagnosticeret KOL i alderen 20–79 år i Grønland i 2022 var 2,2%. Det betyder at 2,2% af befolkningen mellem 20 og 79 år havde fået stillet diagnosen KOL i 2022. Der var flere I Nuuk der havde fået stillet diagnosen sammenlignet med bosiddende i resten af Grønland. Flere kvinder end mænd havde KOL.

Konklusion:

Forekomsten af KOL i Grønland er lavere end i andre sammenlignelige populationer og kan være underestimeret. Det anbefales at der fortsat er fokus på tidlig påvisning af nye tilfælde samt initiativer til at forbedre og udvide overvågningen af behandlingskvaliteten.

Du kan læse den videnskabelige artikel her