airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Podcast: Diabetesbehandling i fjerntliggende regioner: Det grønlandske perspektiv

29. maj 2023

Danish Diabetes & Endocrine Academy (DDEA) har sammen med Stine Byberg, Marit Eika Jørgensen og Trine Jul Larsen lavet en podcast om diabetesbehandling i Grønland. Hør podcasten her. Podcasten er på engelsk.

Hvor langt bor du fra en sundhedsklinik? Rundt om hjørnet eller over hele landet? I den vestlige verden er vi kommet til at forvente let adgang til sundhedsfaciliteter, men det er ikke altid tilfældet. Og adgang til sundhedsbehandling er afgørende for mennesker, der lever med diabetes eller andre kroniske sygdomme, fordi de har brug for regelmæssig behandling og screeninger for komplikationer.
For nogle meget fjerntliggende steder, som det er tilfældet nogle steder i Grønland, kan adgang til sundhedsbehandling tage dage. Derudover har vestlig indflydelse indhentet Grønland og startet, hvad der kunne være begyndelsen på en diabetesepidemi. Inuit specifikke genvariationer kan påvirke komplikationer fra diabetes, hvor screeninger kan være særligt udfordrende at udføre i fjerntliggende områder.

Der er ideer til løsninger, og nogle af dem involverer smartere screeningsprogrammer ved hjælp af kunstig intelligens. Er dette sci-fi eller hverdagslægepraksis? Hvordan kan det fungere i praksis?
I betragtning af disse udfordringer med adgang til sundhedsbehandling er vi nødt til at gøre det bedre med forskningsbaserede tilgange for at sikre folkesundheden.
Lyt med når tre eksperter i folkesundhed og epidemiologi, alle med bånd til Grønland, diskuterer problemer og løsninger af diabetes pleje i fjerntliggende regioner.

Læs mere her