airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Forskning i sukker og et særligt Arktisk gen

13. april 2023

Ny forskning skal afsløre hvorfor grønlændere, som ikke kan fordøje sukker, har lavere risiko for livsstilssygdomme end andre mennesker. I Maniitsoq og Nuuk har næsten 40 grønlændere deltaget for at løse gåden om hvorfor.

Nogle mennesker i Grønland har arvet et unikt gen. Et gen der kun findes i Arktiske befolkninger, og som gør, at de ikke kan fordøje almindeligt hvidt sukker. Præcis ligesom nogle ikke kan fordøje laktose. Selv om disse personer ofte oplever maveproblemer, når de spiser sukker, ser de ud til at være sundere end andre. Forskere er lige nu i gang med at undersøge hvorfor, ved at se på resultaterne fra en undersøgelse der blev lavet i Maniitsoq og Nuuk i 2022.

Under undersøgelsen gennemgik deltagerne forskellige test, som undersøger deres præferencer for mad, bl.a. en buffet test, hvor de skulle spise det de har lyst til på 20 min.

”Indtil videre tyder det på at dem der ikke kan tåle sukker kan lide det samme mad som andre. Men vi er ikke færdige med at undersøge dette endnu” fortæller Ninna Senftleber, postdoc ved Steno Diabetes Center Copenhagen og Grønland.

Deltagerne skulle også spise to forskellige typer kost i hver 3 dage, nemlig en grønlandsk kost, med masser af fisk og kød, og en vestlig kost med masser af pasta, brød og frugt og noget sukker. Deltagerne havde forskellige oplevelser undervejs fortæller Ninna: ”Nogle syntes f.eks. at de blev meget mætte af den grønlandske mad, mens andre følte de blev hurtigt sultne igen. Så vi er meget spændt på at se hvordan kroppen og tarmbakterierne har reageret på de to slags kost. Vi forventer nemlig, at deltagere der ikke kan tåle sukker, reagerer anderledes på den vestlige kost end dem der ikke kan tåle sukker. Og omvendt forventer vi, at de reagerer ens på den grønlandske kost”. En spændende fortsættelse følger.

Projektet er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond, Grønlands Naturinstitut, Grønlands Forskningsråd og Brugseni®.

Buffet, som hver deltager fik 20 min. til at spise af. 

Sådan så den mad ud som deltagerne skulle spise derhjemme. Øverst ses den grønlandske mad med bl.a. fiskefrikadeller, laks, hellefisk, rensdyr, tørrede amasatter og blåbær. Nederst ses den vestlige med forskellige færdigretter, brød, frugtyoghurt og frugt og grønt.

Ninna Senftleber, Jacob Yrfelt og Anna Skau henter og pakker mad til deltagerne.