airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Læs om Mias ph.d. projekt!

23. februar 2023
Et billede af thorax

Mit navn et Mia Solholt Godthaab Brath og jeg er i hoveduddannelse til Lungemediciner. Aktuelt er jeg på udvekslingsophold hos Steno som led i min PhD.
Mens jeg er ved Steno, vil jeg også være at finde i deres ambulatorier med jævne mellemrum og assistere med at tilse patienter.

Min PhD omhandler kropssammensætningen hos patienter med KOL. Derudover er jeg ved at tage en overbygning i ernæringsforskning ved Nordic Nutrition Academy.
Grunden til at jeg har kastet mig ud i dette projekt, skyldes at patienter med KOL er en af de største og mest komorbide patientgrupper, som findes på verdensplan. Patienterne er især i risiko for patologiske ændringer i kropssammensætningen, hvor de taber muskelmasse og får mere fedtophobning, som ikke nødvendigvis opdages ved almindelig vægtmåling og BMI beregning. Patologiske ændringer i kropssammensætningen er forbundet med en række konsekvenser som blandt andet nedsat livskvalitet, tab af funktionel kapacitet, faldulykker, længere indlæggelse, samt større risiko for komplikationer i forbindelse medicinsk og kirurgisk behandling og øget mortalitet.

Derfor vil jeg gerne undersøge om man kan bruge i forvejen eksisterende undersøgelser af patienter som Computer Tomografi (CT) til potentielt at kunne fange patienterne tidligere i deres sygdomsforløb og opstarte rehabiliteringsforløb.
Det vil være muligt, da der foretages en række CT scanninger af patienter med KOL i løbet af deres sygdomsforløb som rummer mange flere oplysninger også om deres kropssammensætning som er uudnyttet. Således man vil kunne foretage en tidlig opsporing, samt måle om tiltagene er tilstrækkelige ved efterfølgende scanninger.
Inden for forskningsområdet om kropssammensætning anvender man oftest scanninger af maven, men hos patienter med KOL er scanningerne ofte begrænset til brystkassen.

Problemet er, at der på nuværende tidspunkt ikke findes en reference at holde målingerne af muskel og fedt fra brystkassen op imod ved CT scanninger med kontrast. Derfor arbejder jeg på dels at lave en reference for europæere med kontrast CT af brystkassen som tager højde for alder, højde og BMI, men samtidigt undersøger jeg også om inuit skal have deres egen reference baseret på eksisterende kontrast CT scanninger.

Med venlig hilsen
Mia

Et billede af Mia