airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Søvnapnø og type 2 diabetes

19. januar 2023

Indtil nu har hverken udredning eller behandling for søvnapnø været muligt i Grønland. Det er en af de ting vi vil forandre med vores projekt omkring søvnapnø ved patienter med type 2 diabetes.

Efter kyndig oplæring fra søvnapnøklinikken på Øre-Næse-Hals og Kæbekirurgisk afdeling ved Sjællands Universitetshospital, Køge kan vi nu selv udrede og behandle søvnapnø lokalt i Nuuk. Vi har for længst sat de første patienter i behandling CPAP, og inklusionen til projektet kører derudaf.

Men, hvordan sikrer man lige behandling i hele Grønland, når nogle patienter bor over 1000km væk fra deres behandlere? Det er en af de udfordringer det grønlandske sundhedsvæsen møder hver dag, og er derfor også en indbygget faktor i det behandlingsregime vi afprøver.

Derfor var jeg i Ilulissat og besøge vores spl. Trine, der nu også skal begynde at inkludere patienter. Hvis en deltager har behov for behandling med CPAP, skal udlevering og kontrol foregå telemedicinsk fra Nuuk. Heldigvis har vi i Steno Diabetes Center Grønland stor erfaring med telemedicinsk behandling og kan trække på den eksisterende viden.

Vi glæder os til også at kunne hjælpe patienter med søvnapnø udenfor Nuuk!

Med venlig hilsen
Mads