airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Hvad er hjertesvigt og hvor mange har hjertesvigt i Grønland?

17. maj 2023

Vores ph.d.-studerende Hjalte har sammen med bl.a. vores to professorer Marit Eika Jørgensen og Michael Lynge Pedersen for nyligt udgivet et studie, som handler om hjertesvigt i Grønland.

Kort om studiet

Hjertesvigt er et klinisk syndrom som indebærer symptomer (åndenød, hævede ben og træthed) som er forårsaget af nedsat funktion af hjertet. Rygning, diabetes, hypertension (forhøjet blodtryk) og fedme er faktorer som øger risikoen for at få hjertesvigt. Forekomsten af flere af disse faktorer er høj i Grønland. Dette studie bruger sundhedsdata fra den elektroniske patientjournal til at finde forekomsten af hjertesvigt i Grønland og karakteristika af de personer som har hjertesvigt.

Hvad viste studiet?

507 personer var registeret med diagnose på hjertesvigt per 1. januar 2022, hvilket svarer til en forekomst på 1,1% blandt personer over 16 år. Gennemsnitsalderen var 65 år. Flere mænd end kvinder havde hjertesvigt. Lidt over halvdelen (53%) af alle med hjertesvigt havde fedme (baseret på BMI over 30). 43% var daglig rygere. Andelen af personer med hjertesvigt som også havde åreforkalkning eller blodprop i hjertet var 33%.

Konklusion

Forekomsten af hjertesvigt i Grønland er på niveau med forekomsten i andre vestlige lande. Mænd i nogle aldersgrupper havde høj forekomst af hjertesvigt sammenlignet Danmark. Næsten halvdelen havde fedme og/eller var daglig rygere. Andelen med åreforkalkning eller blodprop i hjertet var mindre sammenlignet med personer med hjertesvigt i andre lande.

Du kan læse den videnskabelige artikel her